Gezien het oplopend aantal coronabesmettingen, worden in een aantal regio’s in Nederland al preventief mondkapjes ingezet bij zorgorganisaties. Ook in onze regio nemen de besmettingen toe en zien we dat onder meer in de ouderenzorg mondkapjes zijn ingevoerd voor medewerkers en bezoekers. Deze lijn willen we nu ook bij De Zijlen doorvoeren. Dit betekent dat vanaf maandag 5 oktober 2020 geldt dat begeleiders en bezoekers mondkapjes dragen op woon- en dagbestedingslocaties. Ook ambulant begeleiders ontvangen mondkapjes.

Deze regel is ook van kracht als er geen klachten zijn die kunnen duiden op corona. Op deze manier hopen we het coronavirus buiten de deur te houden.

Begeleiders werken met chirurgisch mondmasker

Het uitgangspunt is dat medewerkers van De Zijlen vanaf maandag 5 oktober een chirurgisch mondmasker dragen wanneer zij werken met cliënten/collega’s waarin niet steeds de anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dit geldt dus voor alle functies waar de 1,5 meter afstand niet mogelijk is tot anderen. De medische mondkapjes worden de komende dagen bij alle locaties bezorgd. Via de medische dienst volgt de komende dagen een instructie hoe de mondmaskers te dragen.

Alle bezoekers eveneens een mondkapje

Ook bezoekers zoals familie en vrijwilligers worden verzocht tijdens hun bezoek een mondkapje te dragen. Dit mondmasker moet vanaf binnenkomst tot vertrek gedragen worden – ook in de woning van de cliënt. De (niet medische) mondkapjes zijn voor u als bezoekers in de locatie beschikbaar.
Bij het maken van de bezoekafspraak wordt u geattendeerd op het dragen van het mondkapje.

Naast het dragen van het mondkapje blijft het belangrijk dat de handhygiënemaatregelen in acht worden genomen, minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden, reisbewegingen te beperken  en alert te blijven op de eigen gezondheid.

Het voelt misschien ongemakkelijk om een mondkapje te dragen maar we vinden het als COVID Team echt noodzakelijk, om onze zorg zo goed mogelijk te kunnen blijven leveren en de risico’s op besmetting voor iedereen zoveel mogelijk te beperken. Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.